Beplantning

HÆK, BUSK OG TRÆER

Slåen
Er en op til 3 meter høj busk, der i Danmark vokser i f.eks. skovbryn og klitter. Den ligner Mirabel, men har matte blade, årsskud og grentorne, der oftest er hårede. Desuden er de 10-15 mm store frugter mere eller mindre oprette, ikke hængende. Den meget bitre frugt ændrer smag efter at være påvirket af frost, hvorefter frugten er meget efterstræbt af fugle.

Navr
Navr er et middelstort, løvfældende træ med en tæt grenet og ægformet til rund krone. Stammen er kort, og hovedgrenene er oprette eller opstigende. Barken er først lyst chokoladebrun, dernæst stribet med lyse furer (nu og da også med kork-lister), og til sidst gråbrun og opsprækkende i firkantede felter.

Avnbøg
Avnbøg er et middelstort, løvfældende træ med en tætgrenet og næsten buskagtig krone. Hovedstammen er knudret og uregelmæssig i tværsnit. Grenene er opstigende hos nogle planter, hos andre mere udspærrede, og hos atter andre er de overhængende.

FRUGT OG NØDDETRÆER

Valnød
Et spændende træ, der bærer nødder. Valnødden kan bruges i forskellige sammenhænge, hvor der bådes bruges skal og nød.

Frugttræer
Her er der blandt andet æble, pære og blomme, som kan bruges i køkkenet eller som spiselige frugter direkte fra naturen.

Hyldebær
Bærer blomst og frugt og kan bruges på forskellige måder i køkkenet, her er det både blomsterne og senere frugten der kan anvendes.

Ribs
Bærbærende buske, der er velegnede til madlavning.

Solbær
Bærbærende buske, der er velegnede til madlavning.

Solstik
Er en krydsningsplante af solbær og stikkelsbær uden torne

Bornholmerfigen
Er en selvbestøvende figenplante, der kan dyrkes på de danske breddegrader. Den er mere hårdfør, og kan stå ude hele året. Kræver sollys og skal gerne stå mere afskærmet for vind og vejr.

 

GRØFTEKANTS-STAUDER

Blåhat
Minder ikke så lidt om skabiose men har lidt mindre blomster. Blomsterne er fint lyslilla og danser elegant i luften omkring planten, der har en åben vækst.

Skovmærke
bunddække i bøgeskove

Lavendel
Er anvendlig som krydderurt men er også vellidt af insekter

Stor knopurt
Er en nær slægtning til stauden bjerg-knopurt, der ofte ses i haverne, og den er lige så smuk, med store, lette, lilla blomster.

Hvid okseøje
Er agerlandets kønne hvide margerit, med store kurvblomster med hvide randkroner og en tæt midte af gule skivekroner.

Cikorie
Er en rigtig grøftekantsplante med opret stiv vækst og store kurvblomster i en helt speciel lyseblå farve midt på sommeren. Planten bliver 60-80 cm høj.

Gul Snerre
Kaldes også for Jomfru Marias sengehalm. Det er en køn, vild plante med bittesmå gule blomster i en tæt top. Blomstrer midt på sommeren.

Torskemund
Ligner en miniatureudgave af sommerblomsten løvemund. De små sart lysegule blomster er samlet i korte aks og blomstrer i juni-juli.

Pomerans-høgeurt
er en smuk vild plante, der ikke ses så ofte i naturen, men også anvendes som staude til havebrug for sine smukke orangerøde blomsters skyld.

Bidende ranunkel
Er en meget udbredt eng- og grøftekantsplante, der også er kendt som smørblomst på grund af de glinsende gule kronblade.

Slangehoved
Er smuk som nogen staude med sine store, tragtformede himmelblå blomster, der er røde i udspring og derfor giver hele planten et flot farvespil

 

PERMAKULTUR

EN PERMAHAVE = MINDRE ARBEJDE OG MINDRE UKRUDT

Et af formålene med at anlægge en permahave er nemlig samtidigt at mindske arbejdsindsatsen. Det gør man fx ved at fylde haven med flerårige planter, så man slipper for at så og plante nyt hvert år, men derimod kan koncentrere sig om at høste sine afgrøder. De flerårige planter giver længere høstsæson fra tidligt forår til sent efterår.

En ekstra bonus ved permahaver er desuden, at man næsten kan undgå at luge. Når man luger for meget i jorden, forstyrrer man mikroorganismerne og risikerer, at jorden bliver tør, eller at regnen udvasker næringsstofferne i jorden.

Men hvordan kommer man så ukrudtet til livs? Man skygger sig ud af problemet. Dvs. dækker den bare jord med fx halm eller bunddækkeplanter. Derved kan ukrudtet ikke få lys til at gro og vil blive kvalt.